Het probleem van de "Factory Reset Protection" -beveiliging en het tweedehands Android

Verschillende mensen die een tweedehands Android-telefoon hebben gekocht, hebben me verteld over een zeer ongelukkige situatie: nadat ze een fabrieksrestauratie hebben uitgevoerd (een proces dat gewoonlijk wordt uitgevoerd om een ​​telefoon als nieuw te laten), hebben ze een opstartscherm gevonden dat hen vraagt Voer een gebruikersnaam en wachtwoord in voor een Google-account.

Het is een vervelende verrassing, want die mensen hebben waarschijnlijk nog nooit zo'n account op het apparaat vastgelegd en uiteraard weten ze niet wat ze in die situatie moeten doen. Zolang u niet de juiste gegevens op dat Google-scherm invoert, kan de persoon het apparaat niet starten en gebruiken.

Factory Reset-bescherming op een Sony Xperia. Afbeelding: Xperia Blog

Het probleem is dat het apparaat een functie heeft geactiveerd met de naam Factory Reset Protection (of FRP voor de afkorting in het Engels). Als je een Android-telefoon gaat verkopen of een tweedehands telefoon gaat kopen, let dan op deze informatie die een grote chaos zal voorkomen, of je nu een verkoper of een koper bent.

Wat is Factory Reset Protection (FRP)

In het Spaans betekent dit bescherming tegen Factory Reset en is bedacht om diefstal van mobiele telefoons te ontmoedigen.

Een dief heeft de neiging om de fabrieksinstellingen van een telefoon te herstellen na het stelen, om het als nieuw te laten en het opnieuw te verkopen (of ook om niet gevolgd te worden). Met Factory Reset Protection ingeschakeld, voor (of na) het herstellen van de fabrieksinstellingen van dat apparaat (ADB, ADM of Hard Reset, bijvoorbeeld), zal de dief een obstakel tegenkomen: u moet de accountgegevens invoeren Google de 'eigenaar' van het apparaat. Zonder deze gegevens is het apparaat in zijn geheel onbruikbaar.

Factory Reset Protection en tweedehands mobiele telefoons

Het probleem is duidelijk voor degenen die een tweedehands telefoon kopen: als u een telefoon koopt met Factory Reset-beveiliging ingeschakeld, kunt u geen fabrieksreset uitvoeren om deze helemaal opnieuw te configureren, en als u dat doet, wordt deze onbruikbaar. De verkoper wil hier ook geen slechte reputatie van krijgen.

Welke apparaten ondersteunen Factory Reset Protection

De algemene regel is dat apparaten die van de fabriek komen met het Android 5.1-systeem of een hogere versie (NIET van toepassing op telefoons die worden bijgewerkt) de Factory Reset Protection-functie ondersteunen of ondersteunen.

Hier kunnen er uitzonderingen zijn, afhankelijk van de fabrikant: bijvoorbeeld, de LG G Flex 2 komt van de fabriek met een Android-versie die kleiner is dan aangegeven, maar na updaten naar officiële Android 5.1, heeft deze ook Factory Reset Protection. De apparaten Sony Xperia M4 Aqua, Xperia Z4 Tablet en Xperia C4 zijn andere soortgelijke gevallen.

De Factory Reset-beveiliging moet worden geactiveerd voordat deze van kracht wordt

Op sommige apparaten, zoals LG of HTC, wordt deze functie automatisch geactiveerd wanneer u een Google-account registreert. Op Sony Xperia-telefoons kan het, naast een Google-account, nodig zijn om uw activering te verifiëren via de optie My Xperia. Op Samsung-apparaten (de pagina waarnaar de informatie is verwijderd door Samsung) en Motorola moet u naast het registreren van een Google-account een vergrendelscherm inschakelen (anders dan Vegen of Geen).

Hoe u Factory Reset Protection uitschakelt

Uit het bovenstaande is het duidelijk dat Factory Reset Protection werkt op basis van een gemeenschappelijke factor in alle apparaten: een Google-account geregistreerd in de mobiele telefoon, dus om deze beveiliging te deactiveren moet je gewoon alle Google-accounts verwijderen die zijn geregistreerd in de apparaat (Instellingen> Accounts). Uit voorzorg is het ook raadzaam om de schermvergrendeling te verwijderen.

Als je een tweedehands Android koopt (of het verkoopt) en je wilt er zeker van zijn dat je geen problemen zult ondervinden, is het geen slecht idee om de fabrieksinstellingen te herstellen om te bewijzen dat het apparaat vrij is van deze beveiliging. Na al deze procedure zal nodig zijn, omdat je wilt laten zoals die nieuwe gebruikte Android om te beginnen met het helemaal opnieuw configureren.